Cestovní kancelář

Rum-unsko



Rumunská kuchyně

  • Vliv balkánské kuchyně
  • Syté polévky, pikantní úprava hovězích a skopových mas, drůbeže, zvěřiny a ryb
  • Oblíbené je dušené jehněčí a grilované telecí, vepřové, nebo kuřecí
  • Bohatá na zeleninu (pórek, lilky, rajčata, česnek, petrželka)
  • Ciorba - Hustá polévka z masa, klobás, brambor a zkvašených otrub vás určitě zasytí.
  • Sarmale - Vepřové rolky se zelím jsou nejčastěji podávány s kaší mamaliga a kysanou smetanou či ovčím sýrem.
  • Ghiveci - Nakrájená zelenina s kousky vepřového masa. Zapečená v troubě
  • Cozonac - Kynuté sladké pečivo s rozinkami, kandovaným ovocem a ořechy.
  • Kapusta a la Cluj - je směs kapusty nasekané nadrobno s mletým masem, podávaná s kysanou smetanou.
  • Placinta - Koláč se slanou například špenátovou náplní, nebo naopak sladkou jablečnou či tvarohovou.
  • Mazgram - Sladká ledová káva nabízí osvěžení v horkých dnech.
  • Ursus - Nejoblíbenější značka rumunského

Recept: Rajčata plněná lilkem

  • 1 lilek
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 4 rajčata
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

Lilek krátce povaříme, nechápe okapat a nakrájíme nadrobno. Ve větší míse smícháme lilek s olejem, cibulí nakrájenou nadrobno a solí s pepřem. Rajčata vydlabeme a naplníme směsí lilku, posypeme petrželkou a podáváme.


Vytisknout | Nahoru ^
© Tento web vytvořil Honza Novotný v rámci školního projektu ke dni jazyků v roce 2009.
Není zaručena pravdivost a kvalita informací.
Navštivte také: Gymnázium Nová Paka | Purťa team |