Rumunská kuchyně
- Vliv balkánské kuchyně
- Syté polévky, pikantní úprava hovězích a skopových mas, drůbeže, zvěřiny a ryb
- Oblíbené je dušené jehněčí a grilované telecí, vepřové, nebo kuřecí
- Bohatá na zeleninu (pórek, lilky, rajčata, česnek, petrželka)
- Ciorba - Hustá polévka z masa, klobás, brambor a zkvašených otrub vás určitě zasytí.
- Sarmale - Vepřové rolky se zelím jsou nejčastěji podávány s kaší mamaliga a kysanou smetanou či ovčím sýrem.
- Ghiveci - Nakrájená zelenina s kousky vepřového masa. Zapečená v troubě
- Cozonac - Kynuté sladké pečivo s rozinkami, kandovaným ovocem a ořechy.
- Kapusta a la Cluj - je směs kapusty nasekané nadrobno s mletým masem, podávaná s kysanou smetanou.
- Placinta - Koláč se slanou například špenátovou náplní, nebo naopak sladkou jablečnou či tvarohovou.
- Mazgram - Sladká ledová káva nabízí osvěžení v horkých dnech.
- Ursus - Nejoblíbenější značka rumunského
Recept: Rajčata plněná lilkem
- 1 lilek
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje
- 4 rajčata
- sůl
- pepř
- petrželka
Lilek krátce povaříme, nechápe okapat a nakrájíme nadrobno. Ve větší míse smícháme lilek s olejem, cibulí nakrájenou nadrobno a solí s pepřem. Rajčata vydlabeme a naplníme směsí lilku, posypeme petrželkou a podáváme.